Семейство българи контактувало с италианци, заразени с коронавирус

Семейство българи контактувало с италианци, заразени с коронавирус

У нас все още няма потвърден случай на коронавирус. Под карантина е поставено семейство българи, които са били на гости на свои приятели италианци, които са заболели впоследствие от вируса. Това стана ясно от думите на директора на Военномедицинската академия (ВМА) проц. д-р Венцислав Мутафчийски.

Българите са с леки грипоподобни симптоми. Те са били уведомени от италианските си приятели за заболяване от коронавируса. Под карантина са и двама курсанти, които са били на обучение в чужбина. Следи се състоянието и на японски гражданин.

„Най-вероятно коронавирусът същетсвува, все още не сме я доказали“, коментира пред медиите Мутафчийски.

От Националния оперативен щаб във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса докладваха, че има повишаване на смъртните случаи в световен мащаб. Ситуацията около България е следната: В Хърватия случаите на заразени са девет,

Румъния – 4, в Северна Македония – 1. В Италия при заболели 2500, има починали 79. Северна Корея е с регистрирани 5328 заразени души. Това налага към Северна Корея и Иран да се приложат същите строги мерки, взети по отношение и на Китай. В Германия и Холандия случаите също са нахвърли 200.

Междувременно от Оперативния щаб отново заявиха, че у нас, особено в Източна България, се разпространява Грип тип Б, което „преизтощава медицинския ресурс“.

„Точно в този дух беше препоръката на щаба от въздържание на някои общетсвени прояви, при които се скупчват хора от цяла България. Ние сме длъжни да кажем, защото вярваме, че хората прояват здрав разум. Мотивът за препоръка за Шипка беше за Грип тип Б“, коментира проф. д-р Мутафчийски.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *