Семейството на Мохамед и Аля все още чака българско гражданство

Семейството на Мохамед и Аля все още чака българско гражданство

10-годишният Фирас Мохамед Ибраим, който беше отличен като един от достойните българи на годината, все още чака българско гражданство. Въпреки това цялото семейство, бежанци от войната в Палестина, а после и от Сирия, са благодарни на съдбата и помагат, както на тях са им помогнали.

Съдбата на семейството на Мохамед и Аля е била тежка, войната ги е преследвала. От Палестина бягат в Сирия. Там ги събира любовта. Мохамед е дизайнер на  детски дреши, Аля е медицински лаборант. Радостта от раждането на първото им дете Фирас е кратка. Войната им отнема и дома, и някои от близките хора. И отново бягат – към Турция, от там – в България. Настаняват ги в бежански център. Сърдечни хора ги приютяват в село Краище, община Белица, дават им подслон, а Мохамед си открива малко шивашко ателие, в ъгъла на цех за дограма. В Краище се ражда дъщеря им Лана, а след три години и Зеен. Всички хора от района се включват в благотворителната инициатива по ремонта на малкия им дом, който осигуряват в една от сградите на БДЖ.

Мохамед вече има свое собствено ателие, в което идват клиенти от цялата област. Семейство си плаща данъците, Мохамед осигурява себе си и  съпругата си и е уважаван човек в община Белица:

„Тия три години минаха хубаво досега, няма проблеми, всичко е наред“, споделя той.

Фирас е отличен ученик. Част от парите, които спестява, за да може един ден да си купи кон, дарява на бедно семейство, а останалите на много болен човек. Фирас не иска да говори за това. Защото болката от това, че някой е беден и болен, го наранява. За това разказват неговите родители Мохамед и Аля:

„Когато дава касата на тези хора, не иска никой да знае“, подчерта Мохамед.

„Той мисли, иска да помага“, допълни Аля.

Оказва се обаче, че 8 години не са достатъчни, за да получат българско гражданство както родителите на Фирас, така и самият той, тъй като не е роден в България.  Достойният 10- годишен българин все още чака българско гражданство, констатира с тъга и Мохамед, който е събрал всички документи:

„Трябва да мине един тест за език, трябва да отиде да живее 6 месеца в София, да изкара един курс“, допълни Мохамед.

Фирас, Лана, Зеен                          Снимка: Кети Тренчева
И докато родителите продължават да търсят решение на проблемите, 5-годишната Лана очаква подаръци за Нова година и мечтае да стане полицай.

 

 

bnr.bg

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *