Село Баня до Разлог излиза на четвърто място като СПА дестинация в България

Село Баня до Разлог и Банско излиза на четвърто място като СПА дестинация в България. Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма. От началото на годината до края на август, в селото с минерална вода, са отседнали над 30 000 туристи, обяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на седмия антикризесен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Преди село Баня се нареждат само Велинград с 141 000 туристи, община Хисаря с 64 000 и община Сандански с над 40 хил. туристи. След него се нарежда по-известни дестинации като Павел баня, Сапарева баня, Девин и др. Над 90% от гостите в този тип курорти са българи.

Местоположението на село Баня е ключово, защото се намира само на 5 км. от Банско. През деня туристите могат да карат ски, а вечер да използват за релакс минералните води. Освен това през последните години привлече инвестиции в хотелиерството. В него отвори врати четиризвездният “Хот Спрингс Медикъл и СПА хотел”, който разполага със закрит и открит плувен басейн с минерална вода и хидромасажни дюзи. Гостите могат да се поглезят в спа центъра, който предлага сауна, парна баня, турска баня и масажи. В село Баня вече има над 15 хотела и вили за настаняване.

Други популярни села с минерална вода, които набират популярност, са село Чифлик (до Троян) с 16 000 туристи, село Огняново (Гоце Делчев) с 14 000 туристи и село Баня (Карлово) с 4500 гости от началото на годината до края на август.

Интерес към СПА курортите има от всички възрастови групи. Най-голям е на хората между 30 и 50 години, т.е. работещите и най-платежоспособни клиенти, коментират от бранша. Значението на СПА туризма за малките села е от голямо значение, защото това е основното препитание на местните жители. Освен това този продукт осигурява възможност за целогодишен туризъм. От чуждите туристи най-голям интерес към българските СПА курорти проявяват руснаците, македонците, сърбите и гърците. Потенциал има от израелския пазар, като Министерството на туризма работи в тази посока. От следващата година се очаква да тръгнат пакетите за германците към България по техните здравни каси.

Мирослав Иванов

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *