Св. Матрона Солунска била слугиня, господарката й я убила чрез глад и бой заради вярата

Църквата почита днес, 27 март, св. мъченица Матрона Солунска.

Тя била сираче, слугиня в къщата на един евреин в Солун, била робиня на една иудейка, на име Павтила, жена на солунския военачалник. Жена му хулела Матрона заради нейната Христова вяра и я принуждавала да се отрече от нея и да отиде в синагогата.

Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява, и тайно се молела на Исус.

Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: „Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил.“

Побесняла от тоя смел отговор, еврейката жестоко я била и затворила в една мрачна стая, като при това я и вързала. Бог дал сили на светицата да прекара в своя затвор без храна и вода четири дена.

На другия ден еврейката намерила девойката развързана чрез Божията сила. Матрона на колене се молела Богу.

Господарката повторила няколко дни това наказание, докато най-после чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата.

Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест.

А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, случайно подхлъзвайки се, тя паднала на камъните на улицата и се убила.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *