Световен ден на чистите ръце

Световен ден на чистите ръце

Световният ден на чистите ръце се отбелязва на 15 октомври от 2008 г., обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената, по инициатива на организацията Глобално публично-частно партньорство за миене на ръце (сега Глобално партньорство за миене на ръце), с цел повишаване на информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете като мярка за предпазване от болести.

През 2008 г. в отбелязването на деня се включват 120 млн. деца от 70 страни. Мотото на деня за 2021 г. е: „Нашето бъдеще е в ръцете ни. Да бъдем заедно“.

В мероприятията на Световния ден на чистите ръце вече се включват около един милиард души с подкрепа на правителствата и международни организации от над 140 държави, отбеляза ТАСС.

Миенето на ръцете беше една от първите препоръки на СЗО, заедно с носенето на маски, в борбата срещу разпространението на COVID-19. Редовно използавне на сапун или дезинфектант на алкохолна основа премахва до 99,99% от вирусите от кожата, като значително намалява вероятността от заболяване.

Лекарите казват, че здравето на населението директно зависи от миенето на ръцете. Немитите ръце са причина за поглъщане на патогени на холера, дифтерия, хелминтни инфекции, грип, вирусни и други опасни заболявания в човешкото тяло.

Необходимо е родителите често да мият ръцете си със сапун, тъй като това помага да се намали смъртността сред малките деца от остри респираторни инфекции с 20% и от остри чревни инфекции с 50%. Най-малко половината от смъртните случаи биха могли да бъдат избягнати, ако се спазват основните хигиенни практики в семействата и обществените институции.

В същото време, по данни на УНИЦЕФ, повече от 2 милиарда души в света нямат достъп до чиста чешмяна вода и тоалетни, които отговарят на санитарно-хигиенните стандарти, около 3 милиарда души нямат санитарно-хигиенни продукти, включително сапун. Проучванията в училища и затворени групи показват, че правилното измиване на ръцете може да намали риска от чревна инфекция (включително хепатит А и дизентерия) с 50-60% и грип и други респираторни заболявания с 15-25%.

Заради пандемията от COVID-19 през 2021 г., подобно на миналата година, някои от предвидените акции ще бъдат проведени онлайн.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *