Света литургия и Велик богоявленски водосвет ще бъдат отслужени в православната ни църква в Атина

Света литургия и Велик богоявленски водосвет ще бъдат отслужени в православната ни църква в Атина

Света литургия и Велик богоявленски водосвет ще бъдат отслужени в Българската православна църква „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина утре. Богослужението започва в 9:00 часа местно време, след това ще се извърши ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Кифису, съобщиха в своята Фейсбук страница от Църковното настоятелство на храма.

На Богоявление празнуваме кръщението на Иисус Христос от свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан и явяването на трите лица на Света Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Богослуженията за празника започват още от предния ден и са особени не само по съдържание, но и по строежа си, а накрая се извършва и Велик Богоявленски водосвет, какъвто се прави и на самия празничен ден.

На 7 януари православната църква отбелязва празника на свети Йоан Кръстител (Ивановден).

Както БТА писа, свети Йоан е роден шест месеца преди Иисус Христос. Родителите му са свещеник Захария и Елисавета. Посветил се от дете в служба на Бог, той се подвизавал като отшелник в пустинята, а когато навършил 30 години по Божие указание започнал да проповядва сред еврейския народ покаяние и да кръщава във водите на река Йордан идващите при него.

Кръстителят не пропускал да посочи грешките и на цар Ирод Антипа. Затова бил заловен и хвърлен в тъмница. Царят се боял да го убие, защото народът много го почитал. Но при сгоден случай той наредил да отсекат главата му. Така завършил земния си път последният от пророците, които предричали идването на Спасителя Христос.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *