Сборник, издаден от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представя българското клавирно наследство

Сборник, издаден от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представя българското клавирно наследство

Излезе от печат сборникът „Българско клавирно наследство“, който представя няколко творчески личности от различни поколения. Книгата е отпечатана в Издателския комплекс „Неофит Рилски“. Произведенията, включени в сборника са реализирани като звукозапис и издадени на CD в изпълнение на едни от водещите пианисти в България.

В изданието са включени композиции на Марин Големанов, Иван Спасов, Филип Павлов и Йордан Гошев. Общото за всички тези творци е многостранната им дейност като композитори, изпълнители, педагози, теоретици, писатели и обществено значими фигури за музикални институции с принос към българската музикална култура.

Заложените творчески идеи и конкретната им реализация илюстрират различни подходи при създаването на клавирна музика.

Представените в изданието композиции са често изпълнявани, търсени като нотен текст и утвърдени в репертоара на много пианисти в България и чужбина, което ги прави важна част от българското клавирно наследство.

Сборникът е издаден с подкрепата  на Националната научноизследователска програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР) на Министерството на образованието и науката на Република България.

Книгата е налична в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, в библиотеката на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и библиотеките на висшите училища в страната. Изданието е депозирано в Академията за музикално и театрално изкуства във Виена, Австрия.

Предстои предоставянето на сборника в Техническия университет Дортмунд, Университета Оснабрюк, Германия, Университета „Александру Йоан Куза“, Яш, Румъния, Университета „Македония“, Солун, Гърция, както и в други висши музикални училища в Европа.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *