Сачева: Пълно затваряне не е решение

Винаги може да се направи повече, не всичко е перфектно, но смятам, че всички възможни мерки, които могат да бъдат взети по отношение на опазване на заетостта например, свързани с 60 на 40, 80 на 20 за най-засегнатите сектори и 75 на нула за затворените сектори, включително и мерките, които взехме за наемане на безработни лица, са работещи мерки, които дадоха много добър позитивен резултат. В рамките на Министерството на икономиката също бяха направени мерки, които са възможни за малките и средните предприятия и към този момент разплатените средства от двете министерства надхвърлиха 2 милиарда лева.

Това каза Деница Сачева в „Здравей, България“ по Нова Тв.

Относно предстоящите по-строги мерки, ще имаме разговори с експерти във всички сфери. Няма как да има предвидимост и яснота, при положение че трябва да се вземат под внимание много параметри. Трудно е да се вземе решение да се затвори сектор (ресторантите), който е бил отворен преди две седмици. Търсим възможно най-малката щета, пазейки сигурността и живота на хората. По-големият брой на заразени вероятно се дължи на отварянето на училища и детски градини, таке че предстоят рестрикции. Пълно затваряне не е решение, пълно затваряне на училищата може да доведе до неграмотност и изпускане на цяла учебна година, трудно решение е също да се затворят бизнеси, защо това може да доведе до по-висока безработица и отчаяние на много хора, допълни социалният министър.

Всички възможности за ваксините са били използвани. Направили сме поръчки за всички ваксини, но има проблеми с доставките и в момента министър-председателят се опитва да го разреши. Що се отнася до темата с ваксините, нямаме неоползотворени ваксини, всички количества се оползотворяват, ние запазихме втората доза, ние можехме да ваксинираме с по една ваксина и да кажем колко много хора сме ваксинирали, но за нас беше важно всеки човек да получи втора ваксина, каза още Деница Сачева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *