Сачева пред „24 часа“: Бонусът от 50 лв към пенсията може да продължи и през зимата

Сачева пред „24 часа“: Бонусът от 50 лв към пенсията може да продължи и през зимата

„Еднократното “плащане на калпак” има ефект при краткосрочна криза. Ако COVID-19 бе 3 месеца, този вид плащане щеше да е добър, но ние не знаем колко ще продължи. Сега има и сценарии за втора, трета вълна, отново затваряне и трябва да говорим за друг тип политики – мостове за преминаване от един в друг етап. Предложените мерки са и за укрепване на социалните системи, защото без тях няма да има сигурност. Втората най-голяма мярка е помощта за всички пенсионери от 50 лв. за 3 месеца. Това, че тя се дава на всички, е важно, защото живеем във време с много разграничителни линии. Сега кризата е за всички и би трябвало всички ощетени да получат помощ, заявява социалният министър Деница Сачева в интервю за „24 часа“.

„Смея да твърдя, че мерките на Министерството на труда и социалната политика стигат бързо до хората. Правим всичко възможно и се извиняваме, ако е имало забавяния за някои при мярката 60/40. Преди кризата бюрата по труда обслужваха 1000 души на ден, сега може да достигнат до 10-15 хил. дневно с всички нови програми“, казва тя.

Въпрос  на „24 часа“ – 50 лв. за всички е чудесна новина, но е за 3 месеца от август. А когато изтекат и дойде зимата с грипа заедно с COVID и високи сметки за ток и парно?

Сачева – Това е политическо решение, което бе взето, за да се покрият нуждите и разходите на пенсионерите, след като видяхме отчетите от първите 6 месеца на 2020 г. Има възможност тази мярка да продължи. Може да се модифицира – да е по-целенасочена, да е с по-голяма сума за хората на минимална пенсия, може да се изберат други модели. Ще подкрепим най-затруднените, за да посрещнат нуждите си от лекарства и отопление.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *