Само 76 двойки сключили брак през 2020 г. в Разложко

Само 76 двойки сключили брак през 2020 г. в Разложко

Едва 76 са сключените бракове в община Разлог през изминалата година, което е доста по-малко в сравнение с предходни години, когато общината отчиташе бум на сватбите. Спадът е във всички населени места, като за Разлог двойките, които са си казали официално „да“ през 2020 година, са едва 53, което на фона на предходни години е почти двойно по-малко. От тях едва 19 са били публични, със сватбени тържества, най-вече в по-тесен семеен и приятелски кръг, и 34 дискретни. Останалите 23 двойки, сключили бракове през 2020 година, са от съставните села на общината.

Драстичният спад на сватбените тържества и сключените бракове е очакван предвид факта, че 2020 година премина при ограничения и мерки, а масовите събития с повече хора бяха абсолютно забранени през по-голямата част от годината.

Директорът на Обредния дом в Разлог Рени Рачева сподели, че много двойки са се отказали да сключат брак, тъй като желанието им е ритуалът да се състои по време на сватбеното тържество. Други обаче са узаконили връзката си и ще вдигнат сватби, когато това е възможно.

„Пандемията е основната причина за малкото бракове. Това лято от сватбите, които се състояха в Разлог, малка част бяха на местни двойки, а останалите бяха външни. Много двойки държат церемонията по сключване на граждански брак да се състои по време на сватбеното тържество и, естествено, се отказват. Младите хора вече са осъзнати, знаят какво искат и мечтаят за красиво сватбено тържество. Но тази тенденция е навсякъде, не само при нас“, сподели Рени Рачева.

На фона на малкия брой радостни събития, тъжните през 2020 година са над четири пъти повече. Организираните от Обреден дом погребения на територията на общината са 320. Това не е прецедент и като цяло броят на тъжните събития винаги е надхвърлял броя на радостните, но през изминалата година разликата е доста голяма.

Както „Струма” миналия месец писа, прирастът в община Разлог е отрицателен, а цифрите са доста притеснителни и показват, че починалите са двойно повече от новородените, а населението на общината е намаляло със 174 души.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *