Саморъчното завещание е един от най-често използваните методи при имотна измама

Саморъчното завещание е един от най-често използваните методи при имотна измама

Това каза адв. Росен Рашков в „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“.

Имотните измами с възрастни хора без наследници са често явление. СДВР разби такава схема миналата седмица. В нея има съмнения за участие на длъжностно лице – вероятно нотариус, сред задържаните е и адвокатски сътрудник.

Саморъчното завещание се изписва от наследодателя – т.е. от човека, който „дарява“ имота някому. Измамниците придават вид, че това е истински документ. Така могат ад се присвояват

и вещи. Това завещание не се заверява нотариално – то се представя пред нотариус, който само го обявява.

Измамниците често влизат в близкия кръг на болния – или сключват брак, или става дума за болногледача, който се възползва от своята позиция, каза юристът. Срещана практика е и възрастен човек, който вече не вижда добре, да сключи уж договор за заем, но всъщност разписва документ, с който прехвърля имуществото си на измамника, каза още Рашков. Неграмотните лица често са потърпевши от такива измами. Хората с нисък социален статус, без образование, възрастните и болните са най-честите жертви на имотните измами.

Възможна схема за имотна измама е – възрастни хора, които нямат наследници и често боледуват, се прибират след престой в болница и виждат, че на вратата им стои табели с чужда фамилия, а в дома им има чужди вещи – той е присвоен, стана ясно от разговора.

Измамите са възможни и когато документът е истински, автентичен, но след това са нанасяни поправки по него, за които измаменият не знае. Случват се и казуси,при които даващият наследство го предоставя „срещу издръжка и гледане“. В този случай трябва да се провери дали действително са полагани грижи и е давана издръжка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *