Руски учени: Не можем да спрем глобалното затопляне

Руски учени: Не можем да спрем глобалното затопляне

Изследователи от Института по изчислителна математика „И. Марчук“ на Руската академия на науките (РАН) направиха прогноза за изменението на климата, според която увеличаването на съдържанието на парникови газове в атмосферата до края на XX век ще доведе до повишаване с до 20 градуса на средногодишната температура на въздуха в Арктическия басейн.

Това съобщи водещият изследовател от Института по изчислителна математика и математика на Руската академия на науките, доктор на физико-математическите науки Евгений Володин, цитиран от „Фокус”.

Авторите на изследването, подкрепено финансово от Руския фонд за фундаментални изследвания (РФФИ), са създали модел на климатичната система, който отчита перспективите за промени в състоянието на атмосферата, океана, почвата и растителността, както и дебелината на морския лед, като се вземе предвид увеличаването на нивото на парниковите газове.

„Климатичният модел показва, че най-голямото затопляне ще настъпи в Арктика. Ако се придържаме към песимистичния сценарий, при който скоростта на увеличаването на въглеродните емисии само ще се увеличава, то до края на XX век, затоплянето в Арктика може да достигне 20 градуса”, подчертава Володин.

Той е категоричен, че няма да е възможно да се избегне повишаване на температурата на въздуха в Арктика, дори ако държавите по света предприемат драстични мерки за преструктуриране на индустрията.

 

Vesti.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *