Русия официално защити българският премиер Бойко Борисов от критиките на САЩ

Русия официално защити българският премиер Бойко Борисов от критиките на САЩ

Русия официално защити българският премиер Бойко Борисов от критиките на САЩ, че в България се шири корупция.

Това става в официална позиция на руското посолство в София.

На пръв поглед реакцията на руското посолство изглежда много странна, но дали това не е естественият ход на нещата?!

България, Беларус, Русия – приликите между тези държави са толкова много, че почти няма разлики. Пирамидално управление с „твърда ръка“, ограничена свобода на словото, ниски нива на БВП на глава от населението, та дори и продължителността на живота в тези страни е сред най-кратките в Европа, а смъртността сред най-високите в света.

Мимикрия ли е ролята на Борисов да се прави на защитник на демократичните европейски ценности, заклеймявайки арестите на Навални и поддръжниците му?

Каква е разликата между побоите, арестите и делата срещу протестиращи в България и този на Навални и поддръжниците му?!

Сега обаче има и нов момент. Русия официално застана зад Борисов.

Реакцията на руското посолство изглежда странна, защото няма дипломатическа практика чужда мисия да се намесва в отношенията на една държава с друга.

Неочакваната подкрепа на Москва за Борисов идва дни след като българският министър-председател възропта срещу задържането на опозиционера Алексей Навални.

Руският президент защити българският премиер Бойко Борисов от критиките на американците, че в България се шири корупция. В официална позиция посолството на Москва в София разкритикува участието преди два дни на Джесика Ким, съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България във виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб.

Ким заяви тогава, че от българските лидери се изисква „продължително лечение, усилие и воля“ за да бъде излекувана страната ни от корупцията. „Отчетността започва от лидерите на България, във всяка партия, на всяко равнище, които да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително самите те“, заяви американката, пише frognews.bg.

Реакцията на руското посолство изглежда странна, защото няма дипломатическа практика чужда мисия да се намесва в отношенията на една държава с друга. Затова опита на руската амбасада да защитава властта в България е открита директна намеса на самия Кремъл, той като е изключено посланик Анатолий Макаров сам да се е реши на подобна солова акция, коментираха експерти, допълва frognews.bg.

„Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения“, се казва в руското съобщение. Това се нарича „менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България. Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?“ – пише в позицията на руското посолство.

Припомняме, че в своето изказване Ким подчертава: „Стъпките за подкопаване на независимостта на съда отслабиха възможността на България да преследва корупцията по високите етажи.“ Тя посочи още проблема с отчетността на главния прокурор. Останалите са съставът и функцията на ВСС, липсата на независимост на съдебната система, ниско равнище на общество доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимното ограничаване на властите.

Мисията на Москва определя това като „менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България“.

Неочакваната подкрепа на Москва за Борисов и управлението му идва дни след като българският министър-председател възропта срещу задържането на опозиционера Алексей Навални при завръщането му след лечение от Германия. Борисов дори изрази мнение, че в Русия има проблем и със свободата на словото, след което даде на Русия пример с България.

Всъщност Кремъл използва повода с американската позиция за корупцията в България, за да удари по новия американски президент Джо Байдън. В писанието на посолството най-голяма част е отделена на т.нар. «украинско досие» на действащото ръководство на САЩ. В него става дума за Байдън и сина му Хънтър, който бе член на Управителния съвет на украинска газова компания. През декември екипът на баща му за поемане на властта разпространи съобщение на Хънтър Байдън, че е разследван от федерални прокурори за потенциални данъчни нарушения. „Приемам този въпрос много сериозно, но съм убеден, че професионалният и обективен преглед ще покаже, че съм се справил с тези неща законно и адекватно, включително с използването на професионални данъчни съветници“, добави той.

Путин прави услуга на своя другар Доналд Тръмп, който още в предизборната кампания твърдеше, че Байдън и синът му са прикрили корупционни практики. В същото време Кремъл дава рамо на Борисов, като не крие симпатиите си към него, защитавайки го от критиките.

По последни данни на „Transparency International“, цитирани от gtmarket.ru…… България е на 69 място от 179 страни, а Русия е на 129 място. В друго изследване, цитирано от rbc.ru Русия е на 137 място заедно с Кения – от 180 държави. САЩ са на 29 място…

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *