Румъния удължи извънредната ситуация заради COVID-19

Румънското правителство реши на вчерашното си заседание да продължи режима на тревога в страната за още 30 дни, започвайки от 16 август, заради ръста на заболеваемостта от коронавируса в последно време, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от ТАСС, информира БТА.

Вчера агенция Танюг днес съобщи, че за последните 24 часа в Румъния са регистрирани 1454 нови случая на COVID-19 и всички са тествани позитивно за първи път. Така с новите случаи броят на заразените е нараснал до 66 631.

През последните 24 часа са починали 53 пациенти с COVID-19, с което общият брой на жертвите нарасна на 2860.

Правителството внесе също така корекции в държавния бюджет за 2020 г.

Според новите разчети бюджетният дефицит през тази година ще нарасне с 6,7 процента до 8,6 процента от брутния вътрешен продукт. Главна причина за това са икономическите последици от пандемията от коронавируса. Въпреки това се предвижда да бъдат отпуснати допълнителни средства за нуждите на здравеопазването, образованието и транспорта.

Социалните пенсии ще бъдат увеличени от 1 септември с 14 процента, макар че според трудовото законодателство увеличението трябваше да бъде 40 на сто. Въпреки очакванията, няма да бъдат повишени и заплатите на учителите. Кабинетът мотивира тези решения с финансовите трудности, породени от пандемията.

Вчера румънската национална банка съобщи, че преките чуждестранни инвестиции в страната за първата половина на т.г. са съставили 352 млн. евро срещу 2,7 милиарда евро за първата половина на 2019 г. По данни на националния статистически институт в Букурещ брутният вътрешен продукт на Румъния за второто тримесечие на 2020 г. се е свил с 10,5 процента.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *