Румен Томов отказа помощта на 26 доброволци, открил политически подбуди

Румен Томов отказа помощта на 26 доброволци, открил политически подбуди

Кметът Румен Томов отказа предложената помощ на Доброволно формирование „Георги Измирлиев-Македончето“, което е създадено към Община Благоевград и в което членуват 26 доброволци.

Мотивите той изрази от страницата си във фейсбук – засега нямало нужда от подкрепата на формированието, пък и нямало пари, за да им се плаща, пише Илинден прес.

От това нямаше да излезе новина, ако комуникацията между градоначалник и доброволци не се водеше в социалната мрежа. А това не е така и в целия коронавирус транс, в който сме изпаднали всички, през последните два дни трябваше да станем свидетели и на задочния спор между двете страни по въпрос, който е лесен за изясняване. Ако има диалог, разбира се.

Историята започна с намерението на въпросното формирование да помага в ситуация на извънредно положение. Доброволците искат да обгрижват възрастни хора, да пазаруват на онези, които са поставени под домашна карантина, и въобще да помагат с каквото могат. Затова те изпратиха писмо до кмета Румен Томов, че искат да работят в помощ на хората, а той е човекът, който със своя заповед трябва да активира дейността на доброволната структура.

Кметът Румен Томов обаче не намери за нужно да им отговори.

От Общински съвет – Благоевград също изпратиха писмо, за да напомнят, че към Община Благоевград има доброволно звено, което разполага с обучени и екипирани доброволци. И на това писмо градоначалникът не отговори.

Последва емоционалната реакция на доброволци, които изригнаха във фейсбук и обвиниха управника, че няма ни най-малка представа „какво прави, къде се намира и защо е там“.

Вместо да потърси личен контакт с тях и да изясни ситуацията, Румен Томов предпочете да се изкаже във фейсбук и там да обясни, че в момента няма нужда от помощта на тези доброволци. Пък и нямало пари да им се плаща. Ако ги беше изслушал, може би щеше да открие желание у дброволците да помагат безвъзмезно. Но вместо това, от своя фейсбук той им даде съвет: „Не бързайте да изливате гнева си във всевъзможни интернет пространства, породен от излишни за момента политически подбуди, стремейки се да извлечете непотребни дивиденти в условия на епидемична обстановка“.

Защо търси политически дивиденти в дейността на едно доброволно формирование кметът Румен Томов едва ли ще може да обясни. Той може и да има някакви свои си страхове, но няма да може да ги аргументира публично и официално. И точно заради това не бива да отказва протегнатата ръка за помощ в условия на извънредно положение. Иначе поведението му ще бъде разчетено от обществото като най-обикновен инат, от който в момента Благоевград няма нужда.

Утре, все пак, е насрочена среща между ръководството на Община Благоевград и представители на Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“. Най-вероятно на тази среща ще бъдат изяснени нещата и доброволците ще получат зелена светлина да помагат на възрастни и болни благоевградчани. И така ще разерем, че спорът от последните два дни е бил напълно банален и излишен и ръководството на Община Благоевград можеше да ни го спести, ако беше намогнало управленските си страхове.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *