Росен Желязков посети Хераклея Синтика край Петрич

Инвестициите в инфраструктурата дават възможност за достъп и до големи архитектурни обекти какъвто е древният град Хераклея Синтика край Петрич. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ в Благоевградска област Росен Желязков по време на посещение на античния град. За реконструкция и рехабилитация на пътя до уникалния археологически обект правителството е отпуснало 1 200 000 лв.

Заедно със заместник-председателя на ЕНП Мария Габриел, областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков и кандидатите за народни представители Георги Динев, Ивайло Златанов,  Димитър Чолев, Александър Петков и Николая Илиева, Росен Желязков се запозна с проучванията на археологическия обект.

„Подкрепяме научните търсения и туризма, а интересът към този град от 4 век пр.Хр, е огромен. Съчетал в себе си различни етноси, изключителни находки и артефакти, които привличат 60 000 посетители годишно. Затова е важно развитието на инфраструктурата за връзка с основните транспортни коридори”, подчерта Росен Желязков. Според него ангажимент и дълг на управляващите е да представят по-най подходящия начин това уникално място, затова за археологически проучвания са отпуснати през последните години близо 500 000 лв.

„Трябва да съхраняваме паметта на българското културно богатство и да полагаме грижи, защото това е национална гордост. Средствата, които ще бъдат отпуснати са около 10 млн. лв.  – европейско и държавно финансиране”, каза още Росен Желязков.

Заместник-председателят на ЕНП Мария Габриел, подчерта, че когато местната власт и правителството показват грижа към културното наследство, това ще доведе до инвестиции и работни места чрез културен туризъм.

„Хераклея Синтика има голям потенциал. Културното наследство, като това е повод за гордост, но и дълг”, коментира Мария Габриел.

„Инвестициите в културата и туризма са важни за Благоевградска област, защото те ще донесат доходи, ще открият нови работни места. ГЕРБ ще продължи модернизацията на инфраструктурата”, каза областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков благодари на правителството и на премиера Бойко Борисов за отпуснатите средства за изграждането на важни за региона обекти.

„През тези 4 години инвестциите донесоха силен икономически растеж, а с подходяща инфраструктура ще маркетираме културното наследство ”, обяви Димитър Бръчков.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *