Родители плашат с бойкот онлайн уроците

Родители на учениците от 5-и до 12-и клас настояват децата им да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците. В свое писмо те дават срок това да се случи до 17-и март, а при липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата им дългосрочно в класните стаи, обявяват готовност да преминат към протестни действия чрез бойкотиране на обучението в електронна среда от разстояние.

„Разбираме сериозността на ситуацията, в която се намираме, и подкрепяме усилията за опазване здравето и живота на нашите учители, децата ни и на всички граждани на Република България. Но към настоящия момент вече са отпаднали ограничителните мерки в почти всички сфери, предполагащи масово събиране на хора – хотели, търговски центрове, заведения. Колкото и важен да е икономическият сектор, образованието остава крайъгълен камък за развитието на всяко едно общество и считаме за безкрайно нередно то да остане единственият губещ в тази ситуация”, пишат в писмото си родителите.

Те посочват, че децата им се обучават в електронна среда от разстояние вече няколко месеца с кратко прекъсване от две седмици, в които се обучаваха присъствено. На много места времето е използвано за контролни и тестове и за осигуряване брой оценки, които да покриват нормативните изисквания по отделните предмети, а не за преподаване и наваксване на пропуски.

Родителите посочват, че децата им са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните. „Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до апатия, загуба на мотивация, инертност и силно понижена концентрацията, при някои деца и до депресия. Учениците прекарват по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават, те подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Освен спорното качество на преподаването в част от училищата и паралелките, тези месеци на стола пред екраните водят и до здравословни проблеми – разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства, депресия”, се посочва още в писмото.

Неговите автори припомнят, че изминалата учебна година децата им вече преминаха дълъг период на онлайн обучение. „Достигнахме момент, в който негативите, които понасят децата ни чрез дългото ОЕСР, надхвърлят ползите, които това носи за останалата част от обществото”, посочват те и допълват, че в публичното пространство вече има множество мнения на учители и експерти от сферата на образованието за неефективността на дистанционното обучение при подобна продължителност.

Родителите посочват още, че преди месец започна и ваксинацията на педагогическите специалисти, като част от тях вече са с поставена втора доза. Това според тях води до сериозно подобряване на сигурността на учителите по отношение на присъственото обучение.

В редица европейски държави училищата също продължавали да работят присъствено, въпреки строгите мерки в други сфери на обществения живот.

„Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в прогимназиален и гимназиален етап на образованието си (5-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията. В нас, родителите, това поражда усещане за гняв, неразбиране и липса на подкрепа към управленските решения, които се вземат”, пишат още авторите на писмото.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *