Рибата в язовир „Ивайловград“ измира

Рибата в язовир „Ивайловград“ измира

За измирането на тонове риба в язовир „Ивайловград“ сигнализираха рибари в социалните мрежи. Ръкавите край селата Бориславци и Ставри Димитрово са почти пресъхнали.

Те не помнели подобен мор, което според тях се дължало на изпускането на язовира до брутално ниско ниво. Оставали малки водни басейнчета, в които рибата умирала, а след това била изяждана от чакалите. В района се носела отвратителна миризма. „Защо никоя институция не взима отношение. Това е срамота“, казват хората.

От РИОСВ – Хасково коментираха пред Haskovo.info, че при тях няма сигнали за умряла риба в язовира, но контролният орган в случая бил „Басейнова дирекция“ – Пловдив. От ИАРА потвърдиха за Haskovo.info, че рибата в язовира масово умира заради неговото изпускане и липсата на кислород във водата. Отговорната институция за това е МОСВ, които са сигнализирани.

Ежедневният бюлетин за състоянието на водите на екоминистерството към 20 август показва, че в язовир „Ивайловград“ има 64.017 млн. м3 вода, което е 40.85% от общия му обем. Средноденонощният му приток вчера е бил 22,465 кубически метра в секунда, а средноденонощният разход – 20,154 кубически метра в секунда.

Ниско е нивото и на останалите два язовира от Каскада „Арда“ – „Кърджали“ и „Студен кладенец“. Причината е безводието и задължението на България да подава вода към Гърция./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *