Решетки за мъж с психично заболяване, запалил две коли в Яхиново

РС – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража” по отношение на Георги. Г. / на 63 години, неосъждан, реабилитиран /, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 330, ал.1 от НК – палеж, който предвижда „лишаване от свобода“ от 1 – 8 години.

Георги Г. е привлечен кат обвиняем затова, че на 27.02.2020 г. , около 05, 30 ч. е запалил, чрез използване на запалителна течност чуждо имущество на значителна стойност – лек автомобил Ситроен, паркиран пред дома на собственика Е. Т. в село Яхиново, Община Дупница. Срещу обвиняемия се води и друго досъдебно производство, за това че на 17.08.2019 г., около 03, 30 ч. пред същия дом в село Яхиново е запален паркиран на тротоара лек автомобил „Мерцедес“, на същия собственик Е. Т. Към него са обединени още две досъдебни производства, защото в хода на разследването е установено, че извършител на деянията е Георги Г., а пострадали от престъпленията са съпрузите М. Т. и Е. Т., пише в искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Има изготвено становище от д – р Паризов, че обвиняемият страда от Параноидна шизофрения. Настаняван е многократно по Закона за здравето в специализирани психиатрични заведения на принудително лечение. Последната хоспитализация е била от септември до декември 2019 година. Според психотичните интерпретации, съседите му притежават „машина за преследване на неговото семейство, промиване на мозъка и изтребление на населението“.

Съдът обяви в мотивите си, че от събраните по досъдебното производство доказателства, може да се направи обоснован и категоричен извод, че обвиняемият е извършител на деянието, за което е обвинен. С оглед диагнозата на обвиняемия, същият се явява опасен, както за себе си, така и за околните и съществува реална опасност да извърши ново престъпление, тъй като страда от психично заболяване, агресията му е насочена към неговите съседи, а съществува и опасност, същият да се укрие.

Определението подлежи на частна жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *