26 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Рехабилитираха по европроект туристически пътеки в Рила

Директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов официално откри обновените туристически пътеки, които бяха рехабилитирани в изпълнение на част от европейски проект.

Официалната церемония с водосвет се проведе на 5 ноември в района на Контролно-информационен пункт „Нехтеница“, в началото на туристическата пътека.

„Дейността се изразяваше изключително в рехабилитационни работи и борба с ерозията“, каза директорът на националния парк и обясни, че след укрепването на пътя и пътеката, и изграждането на отводнителни канавки в района вече няма опасност от ерозионни и свлачищни процеси.

„По този начин даваме възможност на природните местообитания да се възстановят и да бъдат в стабилно състояние“, допълни Андонов.

„Вече имаме уникални снимки и клипове от монтираните 40 фотокапана. Това са страхотни находки. Чрез тях наблюдаваме не само балканската дива коза, но и кафявата мечка, благородния елен, глухара, сърната, вълк и други интересни видове“, изтъкна д-р Стефан Кирилов – ръководител на проекта.

Общата стойност на проекта е 11 994 781,47 лв., от които 10 195 564,24 лв. европейско финансиране, а 1 799 217,23 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *