Референдум в Обзор – Решават дали да се отделят от Несебър

Референдум в Обзор – Решават дали да се отделят от Несебър

Референдумът в неделя ще бъде признат за валиден, ако 40% от имащите право на вот гласуват.

Законността на резултатите може да се оспори в 7-дневен срок от обявяването на резултатите от общинската избирателна комисия пред съответния административен съд.

Местен референдум се провежда в Обзор. Опашки за гласуване се извиха още преди отваряне на секциите, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Жителите на града и 6 села отговарят на въпроса „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?“.

Първият дошъл да гласува, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър.

Референдумът в неделя ще бъде признат, ако 40% от имащите право на вот гласуват.

Въпросът в него е „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор“.

„Гражданите на Обзор искат развитие. Те го виждат само с раздялата с Община Несебър. Създаде се инициативен комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села.

На нея има множество хотели, огромен сграден фонд, гори – все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община“, обясни кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се създаде изцяло нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че ако Обзор се превърне в отделна община, ще има достатъчно приходи за издръжка и развитие.

Идеята се роди преди около години. Проблемите пред общината са много, искаме да си ги решаваме ние, а не хора от Несебър, които са отдалечени от тях. Когато се отделим, 11 души от Обзор ще бъдат общински съветници. Сега имаме само един представител“, допълни Пламен Проданов – член на инициативния комитет.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *