Ресторантьорите поискаха пет неща от държавата

Докато се подготвят да отворят своите заведения, шефовете им отправиха предложения към управляващите. Една седмица остава до обещания от премиера срок, в който заведенията отново ще отворят врати. Още преди това да е станало факт, от бранша отправиха пет искания от държавата, с които да се даде възможност на собствениците на затворените с месеци обекти да успеят да отворят.

 

 

Ето какво поискаха ресторантьорите:

  1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
  2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно – удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
  3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
  4. Таксите за битови отпадъци да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
  5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

Само преди ден председателят на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че отварянето на обектите ще бъде много скъпо начинание, тъй като след няколко месечна пауза – трябва да се задействат трудовите договори и ресторантите да бъдат отново заредени със стоки. Ето защо не всички собственици планират да започнат отново работа, пише topnovini.bg.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *