Реставрират мост на 5 века край Невестино

Със средства от европейска програма, спечелени от община Невестино и община Дойран-Северна Македония, реконструират един от най-старите мостове в страната.

„Кадин мост“ е построен през 1470 година по времето на султан Мехмед II. Дълъг е близо 100 метра. След началото на ремонта бе затворен и за движение. Реконструкцията предвижда освежаване, ремонт на част от основите, вече е премахната асфалтовата настилка, която бе с дебелина 50 см, което утежнява конструкцията. След премахването ѝ отдолу се показа поставената преди векове каменна настилка от огромния плочи.

Днес работници от кюстендилско редяха бордюри в северната част на моста, а на отсрещната се режеха храсти и дървета, за да може творението да се вижда.

С риск за живота си двама служители от чистотата в Невестино работеха на стръмния склон над река Струма, която в района на моста е дълбока 4 метра.

Реконструкцията предвижда още освежаване и ремонт на част от основите, подмяна на старата асфалтова настилка. Ще бъде ограничена и ширината на моста. Изгражда се ново осветление, както и кътове с пейки за туристите.

Уникални, според специалистите, са и шестметровите колони, които държат моста, те също се укрепват. Общо 200 000 евро са отпуснати на Невестино и Дойран за тези проекти.

След приключването на ремонта движението ще бъде ограничено – само за леки и лекотоварни автомобили с тегло до 3,5 тона. Допреди ремонта през него преминаваха автомобили с тегло до 20 тона.

Покрай Кадин или Невестин мост, в района битува една страховита легенда за вградена в него майка-кърмачка, която нощем „плаче”. Срещу моста е и скулптурата на вградената в моста Струма – невеста. Тя станала жертва на жестоко за онези времена поверие, гледа към моста, в който е зазидана сянката ѝ. А зазидаш ли сянката на един човек, той започва да линее и умира.

В онези времена се смятало, че когато строят храм, мост или друго съоръжение, което да обединява всички, трябва да бъде поднесена жертва. Нещо като дух-покровител. Вграждането на човешка жертва ставало, като майсторите оставяли дупка в строежа и като минел някой го бутали и зазиждали, а в по-късни времена взимали мярка от човек и вграждали сянката му.

Така решили и майсторите на Кадин мост, които според местните хора били трима братя. Работата им не вървяла, природата била против тях, което успявали да изградят през деня, реката го отнасяла през нощта. Те решили да жертват една от жените си и се договорили да бъде тази, която дойде първа на строежа да донесе хляб и вода.

Двамата по-големи братя обаче, решили да предупрадят жените си да не бързат да дойдат. Не казали обаче на най-малкия. Така първа дошла Струма невеста, жената на майстор Мануил и затова тя била зазидана. Но тя дошла с рожбата си на строежа. Старите хора още вярват, че и днес нощем се чува гласът ѝ да проплаква, а млякото от гърдите на жената се вкаменило.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *