Републиканци за България: 143 години свободна България

Честит празник!  

Скъпи съотечественици,

 

Превратностите и изпитанията, които връхлитаха нашия народ през вековете доказаха, че само обединени, българите успяваха да оцеляват, да отстояват каузи, да побеждават. Днес ние сме длъжни все по-активно да се стремим да превърнем в смисъл и дело на нашия живот девиза, който увенчава нашия Парламент: „Съединението прави силата!“.

Длъжни сме и заради примера, който ни дадоха и българските опълченци – мъже от всички краища на българското землище, обединени от обичта към Oтечеството. Тяхната отдаденост и саможертва трябва да осмисля живота на всеки един от нас.

Чествайки Националния си празник, ние отдаваме почит към всички, без които България нямаше да се върне на политическата карта на Европа след 500 години забрава.

Поклон пред паметта на всички българи, участвали в съпротивата срещу поробителя през петте века чужда власт; поклон пред войните от всички националности, сражавали се по нашите земи преди 143 г. в  състава на съюзените армии на Руската империя и Румънското кралство – сред тях руси, белоруси, украинци, финландци, латвийци, литовци, естонци, поляци, грузинци, арменци, румънци. Поклон и пред строителите на съвременна България, които съумяха да я съградят като модерна европейска държава, която бързо надмогна своето ориенталско наследство. Техните дела и техните копнежи ни задължават и днес нацията ни да не се отклонява от единствената правилна посока на развитие – обединена Европа.

В деня, когато се чества подписването на Сан Стефанския мир – един предварителен договор, който впоследствие донесе свобода само на една част от българите на Балканите, ние, от Републиканци за България, искаме да напомним, че извън Отечеството и днес продължават да живеят наши сънародници, които никога не са били част от българската държава, но са запазили своя език и национално самосъзнание. С тези българи, както и с всички наши сънародници по света ние сме мотивирани да работим и занапред в името на Отечеството!

 

Честит национален празник, скъпи сънародици! Бог да пази България!

 

София

3.03.2021 г.                                         ПП „Републиканци за България“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *