Републиканци за България почетоха паметта на жертвите на Холокоста

Републиканци за България почетоха паметта на жертвите на Холокоста

На 10 март ежегодно се чества едно знаменателно събитие в новата ни история – спасяването на българските евреи от фашистките концлагери през Втората световна война. Това не е еднократен акт, а процес, в който участват представители на цялото българско общество, включително и изтъкнати парламентаристи. Процес, който е в израз на исторически кодираната у българите толерантност, която възприема другия като свой, преследвания – като брат. Днес, ние от „Републиканци за България“ се преклонихме пред паметта на жертвите на Холокоста и  нашите предци, участвали в спасяването на българските евреи и пред паметта на отишлите си от този свят български евреи, които участваха в съграждането на съвременна България.

 

Членове на „Републиканци за България“ заедно с председателят  Цветан Цветанов поднесоха венец и цветя пред мемориала край сградата на Народното събрание, възпоменаваща събитията от пролетта на 1943 г.

 

В поклонението участваха д-р Горан Благоев, водач на листата в 23 МИР в София, доц. Климент Найденов – кандидат за народен представител в 23 и 25 МИР, Александър Кючуков от 23 МИР,  Деян Нинов от 25 МИР и координатор на партията за район „Люлин“; Иван Анчев, водач на листата в 14 МИР-Перник; Теодора Димова, член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“, както и Огнян Бакъров, Дарин Спасов и Пламен Пелтеков, също част от листите на Републиканци за България за предстоящите парламентарни избори.

 

„Спасяването на българските евреи е акт, който издига достойнството на малката българска нация високо над други, просветени и богати нации и държави, които нямаха смелостта да се изправят срещу мощната машина на нацистка Германия“, заяви председателя на партията Цветан Цветанов, а Горан Благоев припомни: „Прекланяме се и пред паметта на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които България нямаше възможност да спаси, но и напомняме, че и в тези български предели имаше не малко достойни българи, които се опитваха да облекчат участта на тамошните еврейски общности“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *