Рекордна цена на тока у нас

Рекордна цена на тока у нас

Пореден рекорд в цената на тока е регистриран на Българската независима енергийна борса. На сегмент “Ден напред” за доставка – 18 октомври, цената е 445,65 лева за мегаватчас.

Най-високата цена на електроенергията, търгувана в сегмента “Ден напред” е постигната в 19 – 20 часа – 616,68 – 625,95 лв. за MWh при количество от 2194,9 – 2228,5 MWh. Преди това в 9 часа постигнатата цена също остава висока – 599,31 лв. за MWh.

Във вторник синдикати и работодатели излизат на общ протест срещу липсата на мерки от страна на служебното правителство за подпомагане на бизнеса заради драстичното поскъпване на електроенергията. Единственото обещание досега е за компенсации от 50 лева на мегаватчас, но фирмите ще получат парите едва догодина.

Тепърва се обмисля и сключването на двустранни договори на големите предприятия с НЕК и АЕЦ “Козлодуй”, но и по тази мярка няма решение.

По този повод бившият депутат от БСП Георги Кадиев написа във фейсбук: Цена на ел. енергията на борсата ни за утре: 445.65 лв./мвтч. НУЛА мерки. Чакат да фалират всички ли? Правителството трябва незабавно да забрани износа и да наложи мораториум на банковите кредити. Не е време за туткане.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *