Редица държави затвориха границите си, вижте къде може да пътувате

Редица държави затвориха границите си, вижте къде може да пътувате

Актуална информация за мерки и ограниченията за придвижване в Европа и света сподели министерството на външните работи. Ето къде може да пътувате и къде не.

Румъния въведе следните карантинни/ограничителни мерки  от 21.00 ч. на 15 март.

Изолация в домашни условия на адреса, деклариран при влизане в Румъния, за период от 14 дни на всички лица, пристигащи в Румъния от страни, където са потвърдени поне 500 случая на заразяване. Тази мярка се прилага само по отношение на лица, без каквито и да е симптоми.

По отношение на лицата, намиращи се в изолация в домашни условия, които развият симптоми през 14-дневния период, мярката за изолация ще бъде продължена. В такива случаи те трябва да се свържат с националния спешен номер 112. Медицински персонал ще събере биологични проби и ще разпореди адекватни специфични мерки.

Всички лица, пристигащи в Румъния от зони/държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния. Актуализиран списък със зоните/държавите под карантина може да бъде открит на адреса на Националния център за наблюдение и контрол на заразни болести (https://www.cnscbt.ro/index.php/1513-lista-zone-afectate-15-03-2020/file)

Остава в сила забраната за влизане в Република Сърбия на чужди граждани (включително български)
, идващи от 12 държави: Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Швейцария, провинция Хубей в Китай, град Дегу и провинция Северен Гьонсан в Република Корея, Италия, Иран и Румъния.

Всички български граждани, които искат да напуснат територията на Република Сърбия, могат да използват работещите към момента ГКПП Калотина-Градина и ГКПП Връшка чука. ГКПП Олтоманци, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Брегово остават временно затворени.

Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна. В страната, считано от 10 часа на 16 март, се затварят барове, нощни клубове и дискотеки до второ нареждане. Забранени са свижданията в болниците. Библиотеките не работят до 30 март. Големите търговски центрове са с ограничено работно време – 12.00-20.00 часа. Отменени са всички търговски срещи и панаири. Властите въведоха спешен телефон 184, на който може да бъде получена информация за коронавируса.

Считано от днес Германия затвори сухопътните си граници с Франция, Люксембург, Австрия, Швейцария и Дания. Въведените ограничения не засягат товарните превози и преноса на стоки. Германските граждани ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички останали няма да бъдат допускани на територията на страната. Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела „Informationen für Reisende“ на страницата на федералното Министерство на външните работи https://www.auswaertiges-amt.de/de/

Предприемат се допълнителни мерки във връзка с превантивното разпространение на вируса в Словакия: от понеделник сутринта на 16 март всички малки магазини за продажба на дребно и доставчици на услуги ще бъдат затворени, с изключение на хранителни магазини, аптеки, вестници, ветеринарни кабинети и магазини, продаващи храна за животни. Ресторантите остават отворени, но не могат да обслужват клиенти в техните помещения. Извънредното положение, което беше обявено в Словакия от 12 март остава. Спират се планираните операции, които не са свързани с животозастрашаващи случаи.

Не са предприети ограничителни мерки по границите на Финландия

В неделя сутринта правителството на Естония взе единодушно решение да затвори границите на страната и да забрани влизането на територията на Естония на всички чужди граждани. Преминаващите транзитно (но само, за да се завърнат в своята страна), ще бъдат допускани по изключение само ако, не проявяват видими признаци на болестта.

Частично се прекратява движението на хора между Грузия и Русия през единствения ГКПП между тях – „Горен Ларс”. В двете посоки ще бъдат пропускани само водачите от международния автотранспорт, както и руски и грузински граждани, които желаят да се приберат у дома.

За срок от 10 дни се затварят граничните пунктове с Армения и Азербайджан.  Трите грузински международни летища – Тбилиси, Кутаиси и Батуми, към момента работят, но все повече авиокомпании спират полетите от и до Грузия.

Въведени са ограничения за влизане на пътници през арменско-грузинската граница – преминаването е разрешено само за арменски и грузински граждани за завръщане в родината им. Затворена е и арменско-иранската граница. Другите граници на Армения с Турция и Азербайджан са затворени по политически причини от години.

Ограничени са напълно възможностите за напускане на Сирия по сухопътните граници с Йордания, Ирак, Турция и Ливан. На този етап Сирия е напълно изолирана по отношение на преминаване на сухопътна граница.

Пакистан – Затваря се границите с Иран и Афганистан, считано от 16 март, за период от 2 седмици. От индийска страна е взето решение за затваряне на граничните пунктове с Пакистан. Наложени са ограничения и на международните полети, които ще могат да бъдат осъществявани само от три летища в страната – Исламабад, Лахор и Карачи. Пристанищата продължават да функционират, но и при тях, и при летищата, следва да бъдат преминати специални процедури по проверка.

Китай – Попълва се  задължителна здравна декларация от всеки пътник при влизане или излизане от страната. Понастоящем са налице полети до Европа само с авиокомпаниите „Аерофлот“ от Пекин и Шанхай, с „Емирейтс“  и с няколко китайски авиокомпании, които летят до столиците на страни в Западна Европа. Поради ограниченията, наложени за влизане в съответната страна, прекачване/транзитно преминаване не се разрешава през Токио, Сеул и Сингапур на граждани, напускащи Китай. Към този момент единствена възможност за транзитно преминаване при излитане от Китай остава полет през летище Хонконг, откъдето все още голяма част от авиокомпаниите продължават полети за Европа.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *