Революция: Роден термометър хваща вируса преди симптомите!

Революция: Роден термометър хваща вируса преди симптомите!

Фин термометър, адаптиран да се използва за проследяване на ковид инфекцията, може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса.

Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница „Св. Иван Рилски“ в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София.

Прототипът на този термометър съществува още преди 20 години. Професорът е започнал да развива идеята си в китайски термос, но термометърът не се произвежда у нас, а само в азиатски страни. Застрахователни компании го ползват активно при подписване на полици, разказа той пред Нова тв.

„Този „термометър“ измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от температурата, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците и отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове. С този термометър за бял дроб ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища“, обясни проф. Попов.

Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахеята, бронхите и всички структури на белия дроб.

Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва и в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура, се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища.

„С финия термометър можем да хванем нюанси по точен начин и по температурата на издишания въздух да правим заключения какво става в белия дроб“, разясни проф. Попов.

Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми – при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това може да бъде и при ковид инфекцията.

 

 

glas.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *