Районна прокуратура-Благоевград, е предала на съд мъж по обвинение за извършено от него престъпление – държане на голямо количество алкохол без акцизен бандерол

Районна прокуратура-Благоевград, е предала на съд мъж по обвинение за извършено от него престъпление – държане на голямо количество алкохол без акцизен бандерол, съобщиха от обвинението.

Обвиняемият има няколко търговски дружества. Санкциониран е за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове. През ноември 2013 г. мъжът наел помещение за склад с площ от 60 кв.м. в Благоевград.

Освен това ползвал гараж в близост до дома си, собственост на сестра му. Управлявал лек автомобил, даден му в залог от собственика на МПС срещу предоставен от него паричен заем.

Обвиняемият се снабдил със спиртни напитки, с различно процентно съдържание, които били без бандерол и без да разполага с надлежно разрешително. Част от тях Г. съхранявал в гаража, а другите – в склада.

На 9 януари, служителите в сектор „Противодействие на икономическа престъпност“ в ОД на МВР-Благоевград получили оперативна информация за лице, което незаконно държи алкохол и алкохолни продукти в складова база в кв. „Грамада“ в града. Същият ден били предприети действия по установяването му, проверка на управлявания от него автомобил и ползваните помещения.

Около 19:00 часа,. служителите на реда открили Д.Г. пред складова база на бул. „Васил Левски“ по време на процеса по претоварване на бутилки със спиртни напитки от склада в лекия автомобил. Били предприети действия по проверка и запазено местопроизшествието. На място била изпратена дежурно-следствена оперативна група и служители на митницата.

В условия на неотложност били предприети действия по претърсване и изземване в управлявания от обвиняемия лек автомобил, в обитавания от него дом и ползваните от него гараж и складово помещение.

Били открити 5 180 литра високо пречистен (ректифициран) етилов алкохол, с различно действително алкохолно съдържание по обем – всички над 80 % vol. Същият бил в бутилки с вместимост от 10 литра, в бидони от 220 литра и в съдове за съхранение на течности от 1000 литра.

Освен това са били открити полиетиленови чували с голямо количество празни пластмасови бутилки с вместимост 10 литра, кашони с пластмасови дръжки и капачки за бутилкии и електрически помпи, ведно с маркучи към тях.

По случая е било образувано досъдебно производство, а той е бил привлечен към наказателна отговорност. Според заключението, на назначената и изготвена по делото съдебно-оценителна експертиза е установена пазарната стойност на държаните от обвиняемия акцизни стоки.

Общият размер на предмета на престъплението възлиза на 126 186,72 лева, с дължим акциз 53 873,60 лева. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *