Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара

Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени. А изградената до момента инфраструктура ни дава възможност да транспортираме този газ във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100% собственост на България и гарантирано ще остане такава докато ние управляваме. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемонията за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище  „Чирен“, които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ“ ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България. В рамките на  следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др. „От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти“, категоричен беше премиерът Борисов.

Представителите на изпълнителя – Бенджамин Бекер от  германската компания „DIAG Industries GmbH“ и Петер Пеник от словашката „GasOil Technology“ се включиха чрез видеоконферентна връзка  и отбелязаха значението на днешния договор. „Направили сте правилен извор. Заедно с нашите български  партньори ще реализираме проекта“, заяви Бенджамин Бекер. „За нас е голямо щастие и чест да участваме в този проект. Ще докажем опита на компанията при неговата реализация“, заяви от своя страна Петер Пеник.

Разширението на ПГХ „Чирен“ е „проект от общ интерес“ за Европейския съюз и приоритетен проект на инициативата „Три морета“. Целта му е да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. м3 на 1 млрд. м3 и капацитетите за добив и нагнетяване от 3.5-4 млн. м3 дневно до 8-10 млн. м3 дневно, което е 60% от пиковото национално потребление. Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г. В последната година се постигна значителен напредък в реализацията на проекта, като включително се подготвя документация за кандидатстване за финансиране по Механизма за свързване на Европа. Приключват 3D сеизмичните проучвания, съфинансирани от ЕС, с които ще се определят местата на новите сондажи. Вече стартираха и консултации с операторите на преносни системи от съседни държави, съгласно изискванията на европейското законодателство.

Разширението на подземното газово хранилище „Чирен“ ще създаде условия за гарантиране сигурността на доставките не само за българските потребители, но и за другите страни от региона. Проектът ще позволи ПГХ „Чирен” да се превърне в значимо търговско хранилище с важно място на регионалния газов пазар. Осигуряването на допълнителен обем за съхранение е част от концепцията на Газов хъб Балкан и ще насърчи търговията с природен газ, ще повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар.

Проектът е в синергия с терминала за втечнен газ в Александруполис, в който българската държава чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД е акционер, както и с Интерконектора Гърция-България и газопровода TAP. Разширението на ПГХ „Чирен“ ще даде възможност за гъвкавост, конкурентност и сигурност на снабдяването, и пълноценно използване на възможностите за доставки от нови доставчици – LNG, азерски газ и други. Чрез съществуващата мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД и съседните страни потенциалните ползи достигат до Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция, Северна Македония и Молдова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *