Разхлаждат мечките в Белица с „мечешки сладолед“

Разхлаждат мечките в Белица с „мечешки сладолед“

„Мечешки сладолед“ се оказва любимото лакомство на обитателите в Парка за танцуващи мечки край Белица. От няколко години служителите в мечото селище приготвят леденото изкушение през горещите летни дни, защото са забелязали, че мечките го обичат, а е и по-здравословно.

„Нашият „сладолед“ е по-вкусен и по-здравословен, защото последният, който сме правили тук е замразен сок, той дори няма и толкова вода вътре, а ако има вода, е подсладен с мед, не със захар и всичко е от естествени плодове, вътре няма никакви оцветители и консерванти“ – разказа за „Радио Благоевград“ Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

По думите му, всеки ден се приготвят по около 5 „сладоледа“, които се дават на определени мечки с цел, те да се занимават с нещо. И мечките, като хората, имат предпочитания към сладоледите, както и към времето, в което ще им бъдат дадени. Благодарение на сладоледите обитателите на Парка се занимават с лакомството от няколко минути до час и нагоре. „Първите сладоледи бяха елементарно направени, просто едно ледено блокче с нарязани вътре плодове. После добавихме мед и сок в блокчето, макар при мечките да не е нужно те да бъдат много сладки.

После търсихме начини как да ги закачим някъде, за да не са на земята, за да не попаднат на електропастирите. После решихме, да не са на земята, защо да гледаме двуизмерно, а не триизмерно. Закачваме ги по клоните. Даже последното, което сме измислили – “сладоледът“ на Рику да го закачим толкова високо, както са били в природата някога кошерите на дивите пчели. Целта е мецаната да се занимава, да търси начини да го стигне, а ние винаги оставяме изход от логическата задача“ – така Димитър Иванов обясни възпитателния характер на “мечешките сладоледи“. Мечките са доста чистоплътни животни, затова особено когато си менят козината, минават през басейна, където освен че се забавляват, те се измиват старателно и се разхлаждат в горещото време.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *