Радев от Шипка: С общи усилия ще победим страха, за да просперира България

Радев от Шипка: С общи усилия ще победим страха, за да просперира България

  • Държавният глава: Шипка е символ на битката, която всеки българин води в сърцето си
  • Само Манолова от политическите лидери на върха, засякоха се с президента

„Нямам съмнение,че всички с общи усилия ще победим страха и колебанието, за да може да просперира България. Никой не може и няма сила да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“. Това коментира президентът Румен Радев под паметника на връх Шипка, където изнесе слово по повод 144-годишнина от Шипченската епопея.

 

 

 

Напомни, че именно преди 144 години на този връх се решава изхода от Руско-турската освободителна война. От тогава всяка година поколения хиляди българи изкачвали Шипка, за да дадат почит в памет на онези, на които дължим свободата си. Изтъкна, че пета година поред е тук,  на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва достойнство. „Тук сме заедно през жегите на август и при виелиците на 3 март. Вие ми дават силата да вървим напред“, каза той обръщайки се към събралите се граждани.

Поясни, че Шипка е подвиг на българските опълченците и руските войни, които устояли прохода. Върхът обаче бил и символ на онази битка, която всеки българин водил в сърцето – между страха и смелостта, между егоизма и родолюбието, в което се решава личното и националното бъдеще. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ, каза още Радев.

Преди това той приемането почетния гвардейски строй. След това заекупойна молитва Великотърновския митрополит Григорий. Той на свой ред предаде поздравите от патриарх Неофит.

Официалните гости поставиха венци и цветя пред паметника на Шипка, сред които и Мая Манолова. Тя на свой ред бе единственият от лидерите на парламентарните сили на върха, което породи въпроси случайна ли е засечката.  Манолова изчака държавния глава да се поклони в Паметника на свободата и чак след това се отправи да поднесе цветя.“Нека опазим поне този ден от политически препирни. Днес е ден за почит към българския героизъм, към силата на българския дух, към заветите на нашите предци, към паметта на хилядите руски воини, дали живота си за нашата свобода“, отклони президентът въпроса за Манолова.

Тя също избегна въпроса за мандата. „Днес най-важното е да отдадем почит на руските войници и на българските опълченци и оттук си даваме сметка, че патриотизмът трябва да се доказва всеки ден в битката срещу тиранията и в битката за добро бъдеще на България. За просперитет, за свобода и за достоен живот и на нашите деца, и на нашите родители. Те ни дадоха пример. Нямаме право да сме страхливи, да превиваме гръб и да се страхуваме. Това е зареждащото място, което да ни даде правилната посока“, коментира Манолова. Според нея най-добрия начин политиците да знаят какво да правят е да чуят хората. „Ако всички бяха тук, щеше да е по-добре“, завърши Мая Манолова.

По-късно написа във Фейсбук: „Шипка спаси България! Със стотици българи скланяме глави пред подвига на геройски загиналите руски войни и български опълченци. Тук, на върха, осъзнаваме, че патриотизмът се отстоява всеки ден, в борба срещу тиранията и за достойнството на България“.

От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870“. От 20.30 часа държавният глава ще участва в отбелязването на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се провежда под негов патронаж. /monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *