Работниците по газовата връзка Комотини – Стара Загора на протест

Работниците по газовата връзка Комотини – Стара Загора на протест

20 български работници, които са част от изграждането на газопровода Комотини – Стара Загора, излязоха днес следобяд в протест, предава БНР. Те са недоволни от това, че от три месеца не са получавали заплати. И заявяват, че ако до довечера нямат заплати в банковите сметки – ще напуснат работа.

Припомняме, че газовата връзка с Гърция е един от основните енергийни проекти на правителството „Борисов 3“ и по настоящите разчети трябва да бъде готова в края на годината. Това е проект, който има потенциала истински да диверсифицира доставките на природен газ, като по нея ще пристига газ най-вече от Каспийския регион. Тоест – източник различен от Русия, която е основният вносител в момента.

Трасето се строи от съвместната компания ICBG и има подизпълнител – гръцкото дружество АВАКС, което на практика трябва да изплати и заплатите на хората.

„Всеки месец имаме по 300 часа работени, при положение че 160 часа е нормално да се работи. Имаме много начислени бонуси. След като свърши работното време, ние продължаваме да работим. Всяка събота работим, дори и няколко недели“, сподели служител.

„От шест месеца сме тука, три заплати не сме получили“, допълни друг.

Те твърдят, че имат да взимат по 4 000 лв. на човек и ако до днес в 17:00 ч. сумите не се изплатят – то те ще напуснат работа моментално.

В същото време АВАКС, в лицето на директора по логистиката, обяви, че компанията ще изпълни искането.

От ICBG обаче казаха, че АВАКС уверява, че последните заплати за юни са изплатени, а останалите пари – ще дойдат чак в понеделник.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *