Работната заплата изостана от ръста на инфлацията

Работната заплата изостана от ръста на инфлацията

При пенсиите светва червена лампа, заяви Христина Христова.

Високата инфлация затруднява всекидневието на българите, като работната заплата изостана от ръста на инфлацията, смята бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

„Този бюджет е само на 5 месеца. Той е актуализираният бюджет от юли тази година. Той позволи доста големи разходи“, коментира тя пред БНР относно удължаването на действието на сегашния бюджет.

Повишаването на минималната заплата няма да срути бюджета, но остава и проблемът с другите заплати в България, смята Христова.

„Предизборната атмосфера е факт и това е опасността – от наддавания, политически, без никой да поема отговорност откъде ще се ос средствата.“

С двете преизчислявания на пенсиите от 10 милиарда разходите нараснаха на 19 милиарда, а това е колосално, отбеляза Христова.

Няма магическа формула, но това беше стъпка, която костваше страшно много на държавата, посочи още Христова по темата с осъвременяването на пенсиите.

В пенсионно-осигурителната система червената лампа свети вече от няколко години. Този проблем е и европейски, заради застаряването на населението и демографската ситуация в Европа, заяви бившият социален министър.

Според Христова ситуацията е неблагоприятна както при удължаването на сегашния бюджет, така и ако беше внесен нов бюджет при липса на ясно мнозинство.

„И има опасност да се получи голям хаос при предложенията и голямо изпитание за финансовата система на държавата.“

Петя Славова/dnes.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *