Пътуванията за Коледа и Нова година – под въпрос заради „Омикрон“?

Българските туроператори са силно притеснени след появата на новия щам „Омикрон“. Предстои най-силният месец за пътувания през сезона – декември, когато са коледните и новогодишните празници. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед за влизане в страната, която ще е в сила от 1 декември 2021 г. Тя поставя в заварено положение групи от български туристи, които в момента са из Европа, Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Доминикана, Малдиви и др. дестинации.

„Клиентите вече звънят притеснени как ще се прибират. Други дали ще пътуват и как, защото им идва периодът да доплащат за Коледа и Нова година. Трети започват да правят анулации“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и управител на „Сейф травел“.

Според нея възниква въпросът какво се случва с клиентите, които са в момента в чужбина в червени зони и са в заварено положение. Те директно трябва да влязат под карантина при прибирането си или да си правят скъпи PCR тестове навън.

В същото време хората трябва да се върнат на работа и са притиснати от работодателите. ОБТ са сезирали за проблема зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов.

„Притеснени сме от ситуацията с новия щам „Омикрон“, защото не знаем коя държава няма да затвори границите си или ще въведе някакви ограничения в последния момент“, подчерта Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“.

Туроператорите вече имат много записани и готови групи за Коледа и Нова година. Самолети, автобуси и хотели са предплатени и няма да ни върнат парите, обясни Златанов. „Не можем да си позволим да изпаднем в ситуацията от преди година и половина, като отново да връщаме пари и издаваме ваучери. Същото мнение изрази и Павлина Русева, която допълни, че все още има к

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *