Първи случай на вирусен менингит у нас

Първи случай на вирусен менингит у нас

Първи случай на вирусен менингит е регистриран в Монтанско. Той е установен при 14-годишно дете от град Лом. В момента то е дехоспитализирано, в добро състояние. Взети са всички необходими противоепидемични мерки.

Това обяви в ефира на Нова нюз Елена Тодорова, главен инспектор в РЗИ-Монтана. „В момента се извършва наблюдение на контактните деца в класа”, добави тя.

Тодорова уточни, че болестта се разпространява по въздушно-капков път, а ако се касае за ентеровирус – по фекално-орален. Няма доказан причинител на заболяването.

След клиничното оздравяване детето може да се върне обратно в училище. „На територията на област Монтана разпространението на грип и остри респираторни заболявания е на ниско ниво. Регистрираната заболеваемост е 106 на 10 000 души население. Няма доказани грипни вируси“, добави Елена Тодорова. И каза, че

към грипните ваксини е по-голям в сравнение с минали години.

По отношение на мерките, свързани с разпространението на морбили, тя уточни, че на всички общопрактикуващи лекари е разпоредено да издирят неимунизираните деца./Lupa.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *