Първи грипен щам у нас, субтипиран като AH3N2.

Първи грипен щам у нас, субтипиран като AH3N2.

Доказан е при пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина. Протекъл е тежко, с температура над 40 градуса е хоспитализирана, със сърдечни оплаквания. Това каза в „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ този щам е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна. „През лятото имаше тревожни данни от Австралия, сега заболеваемостта в САЩ и Канада бързо расте. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас. Това е много вероятно да доведе и до по-сериозна вълна. Нормално доказваме грип средата на декември, а сега го виждаме още през ноември. Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига“, обясни тя.

Проф. Христова описа и симптомите. „Грипът започва с висока температура, силни болки в тялото, силна отпадналост, защото вирусът е в кръвта. Много тежка адинамия – не можеш нищо да свършиш“, разкри тя./nova.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.