Първите сто дни на служебния кабинет „Янев“ вече са факт

Това може да се окаже най-дълго управлявалото служебно правителство, съобщава бТВ.

Служебният кабинет встъпи в длъжност на 12 май. Стефан Янев пое управлението от Бойко Борисов и даде заявка за нов тип политика.

Политологът Слави Василев каза, че първите 100 дни на служебното правителство са успешни.

Макар че основната задача на служебното правителство беше организацията на изборите на 11 юли, министрите се заеха и с ревизия на предишните управляващи.

Първи акцент на икономическия министър Кирил Петков беше Българската банка за развитие (ББР).

Вътрешният министър Бойко Рашков изнесе данни за незаконно подслушване.

Ще се запомнят и санкциите по закона „Магнитски“ за трима българи: Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, и фирмите, свързани с тях.

Ще се запомни и спорното според ГЕРБ назначаване на Румен Спецов за шеф на НАП.

На част от министрите в кабинета се наложи да отговорят на политически атаки – за кражба на интелектуална собственост към Асен Василев, и за двойно гражданство към Кирил Петков.

Социологът Първан Симеонов напомни, че за всички 100 дни от работата на това служебно правителство положителните оценки преобладаваха.

При последното премерване беше около 60% на 30% положителна спрямо отрицателна оценка и 10% се колебаят, уточни Симеонов.

По думите му причината е, че по принцип хората предпочитат експертни кабинети, а също помага и високият рейтинг на президента Румен Радев, който назначи това правителство.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *