Първа държава в ЕС връща карантината

Ирландия ще наложи ограничения за коронавирус от ниво 5 в цялата страна в продължение на шест седмици, заяви министър-председателят Майкъл Мартин.

Тя става първата държава в Европейския съюз, която се връща към пълна карантина.

„Моля всички да приемат тази заплаха сериозно“, каза Мартин в реч по националната телевизия, добавяйки, че правителството не може да се бори само с вируса.

Мерките ще влязат в сила от полунощ следващата сряда.

Училищата и строителният сектор ще останат отворени, а кръчмите и ресторантите ще могат да обслужват само с храна за вкъщи.

Здравните експерти препоръчаха въвеждането на най-тежките ограничения от ниво 5, за да се спре увеличаването на инфекциите с COVID-19 в страната.

Не само магазините и фризьорските салони ще трябва да бъдат затворени, но на хората също ще бъде казано да останат вкъщи и да бъдат допуснати само за бягане и фитнес до 5 километра от домовете си.

Хората могат да се срещат на открито с хора от други семейства, но само за ситуации като упражнения и също в рамките на ограничението от 5 километра.

„Разбирам чувството на разочарование, самота и отчаяние, което ще донесе това съобщение. Дори когато дойде зимата. Ако се съберем през следващите шест седмици, можем да отпразнуваме Коледа по нормален начин“, каза Мартин.

„Трябва да постоянстваме и да бъдем упорити“, каза премиерът. „Ще потиснем този вирус и ще излезем от тези ограничения на 1 декември“, добави той.

Министерството на здравеопазването на Ирландия обяви още 1031 случая на коронавирус в понеделник, което доведе до общо 50 993. Няма нови смъртни случаи, а броят на починалите е 1852.

Уелс обяви, че от петък въвежда двуседмична карантина, за да се ограничи втората вълна на епидемията от коронавирус, като налага най-тежките ограничения в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

От 18 ч. в петък от над 3-те милиона жители на британския район ще се изисква „да си стоят у дома“, обясни премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд на пресконференция и добави, че продължителността на тези ограничения е възможно най-кратката, която да може да въведена, за да бъде ефективна.

Несъщественият бизнес ще трябва да затвори, което ще доведе до ситуация, сходна с карантината, въведена в Обединеното кралство от 23 март по време на първата вълна. Тя беше постепенно отменена преди лятото. Основната разлика с този период е, че учениците в началното училище и някои средношколци през втората седмица от карантината ще учат, тъй като първата съвпада с училищната ваканция.

От миналия петък Уелс въведе забрана за влизане на хора от други райони с високо разпространение на вируса. В неделя бе съобщено за 950 нови случая на коронавирус в Уелс.. От началото на пандемията в Уелс са регистрирани 35 600 заразени, 1700 от които са починали.

Това е вторият от общо четирите историко-географски района на Великобритания, в коййто се налага карантина заради коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес. От петък Северна Ирландия, с население от 1,9 милиона души, затвори пъбовете и ресторантите за четири седмици, а училищните ваканции бяха удължени с 14 дни. Повече от половината от населението в Англия – или около 28 милиона, в момента живее при наложени мерки на местно равнище.
С над 43 700 смъртни случая от началото на пандемията, Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса европейска държава.

Заразените с коронавирус по света станаха 40 милиона. Американският университет „Джонс Хопкинс“, който поддържа база данни за пандемията, отчете достигането на този етап.

Най-засегнатите държави продължават да са Съединените щати, Бразилия и Индия. Половината от всички положителни проби на света са дадени там.

Досега от COVID-19 са починали повече от един милион и 100 хиляди души.

Установено лечение на новата болест няма, а изработването на утвърдена и ефективна ваксина се очаква най-рано през пролетта на следващата година.

Тези данни идват на фона на резкият скок на новите случаи в Европа и новото нарастване на броя на заразените в Северна Америка.

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *