„Пфайзер“ и „Модерна“ обявиха песимистични новини за ваксините си

„Пфайзер“ и „Модерна“ обявиха песимистични новини за ваксините си

Южноафриканският вариант на COVID-19 е способен да намали ефикасността с 2/3 на ваксината на „Пфайзер“, поради което не е ясно дали инжекцията ще окаже някакво въздействие конкретно върху този вариант. Това съобщиха представители на фармацевтичната компания след серия от лабораторни изследвания и анализи. От „Модерна“ също анонсираха, че ваксината им почти не оказва влияние върху варианта от Южна Африка, допълвайки, че той намалява с цели шест пъти броя на антителата, които образува техният препарат след инжектиране в човешкото тяло.

Получените резултати са публикувани в научното списание „New England Journal of Medicine“. Поради тази причина двете компании вече са започнали да инвестират средства и усилия в разработването на нова, по-мощна ваксина, отново на РНК основа, която да бъде в състояние да неутрализира и южноафриканския вариант.

Учените от „Пфайзер“ и „Модерна“, в сътрудничество с Медицинския факултет към университета в Тексас, вече работят върху разработването на модифициран вирус, който да съдържа в себе си същите мутации от шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка. Именно шиповете, чрез които вирусът прониква в човешките клетки, стоят в основата на повечето ваксини срещу COVID-19.

От своя страна проф. Пей-Йонг Ши от Медицинския факултет към университета в Тексас все пак изрази мнение, че „вероятно“ ваксината на „Пфайзер“ би изградила някаква защита срещу южноафриканския вариант, за разлика от тази на „Модерна“, но подчерта, че няма как да бъде на 100% убеден в това, поради което призова и двете компании да продължат с изследванията си в посока на варианта от Южна Африка.

 

novini.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *