Пускат отново зелените карти за САЩ

Президентът на САЩ вдигна забраната за издаване на зелени карти, въведена от Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

“Решението (на Тръмп) не защитава интересите на САЩ. Напротив, това вреди на САЩ”, каза Джо Байдън. Той поясни, че указът на Тръмп не позволява на членове на семейства на американски граждани и законни постоянни жители на страната да се присъединят към своите роднини. Според Байдън ограничението за пътуване “вреди и на индустриите в САЩ, в които работят таланти от цял свят”.

Доналд Тръмп издаде забраната миналата година, като каза, че тя е необходима, за да защити американските работници насред високата безработица, дължаща се на пандемията. Първоначално ограничението трябваше да действа до края на 2020 г., но Тръмп го удължи до края на март. С ограниченията милиардерът затвори вратата на хиляди победители в лотарията за зелена карта, избрани на случаен принцип от около 14 милиона кандидати по света.

Президентът на САЩ не е обявил дали ще има обезщетение за спечелилите визови лотарии, които са загубили правата си за тях заради политиките на Тръмп. Байдън все пак призовава САЩ да увеличават броя на визите за разнообразие, предлагани чрез лотария всяка година, от 55 000 на 80 000.

Къртис Морисън, адвокат по въпросите на имиграцията в Калифорния, който представлява клиенти с жалба срещу забраната, коментира, че Байдън ще трябва да се справи с камарата от молби, които са се натрупали през месеците заради спирането на процеса по издаване на визи от Държавния департамент. Разрешаването на проблема може да отнеме години, смята Морисън. Според адвоката Тръмп е разбил имиграционната система.

Междувременно Байдън предложи законодателство, което да ограничи президентските правомощия за издаване на забрани срещу имигрантите.

 

24plovdiv.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *