Пунктът „Илинден“ – „Ексохи“ остава затворен

Пунктът „Илинден“ – „Ексохи“ остава затворен

Граничният пункт Илинден остава табу за пътници, отворен е само за товарни автомобили.

Считано от 14 май 2021 г. българските граждани, които желаят да посетят страната следва да представят:

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или

2) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината или

3) свидетелство за преболедуване от COVID-19 удостоверение за положителен PCR или антигенен тест за COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език.

Посочените документи следва да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории.

Цитираните по-горе изисквания важат и за деца след навършването на 5 години. Освободени от тези изисквания са шофьорите на ТИР.

При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR), включително на шофьорите на камиони.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания).

Считано от 14 май т.г.ГКПП Илинден-Екзохи  и  ГКПП Маказа-Нимфея се затварят за пътнически трафик и остават отворени само за товарни автомобили.

През граничните контролно-прокускателни пунктове Кулата-Промахон и Капитан Петко Войвода-Орменион се осъществява, както пътнически, така и товарен трафик. Ивайловград-Кипринос и Златоград-Термес са затворени за движение.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ и „Капитан Петко Войвода” е разрешено 24 часа, катоследва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 00:30 часа до 05:00 часа. Останалите отворени пунктове работят от 7:00 до 23:00 часа.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *