Пулев за ББР: Хората на Петков тръгнаха да харчат средства през главата на държавата

Пулев за ББР: Хората на Петков тръгнаха да харчат средства през главата на държавата

„Хората, които назначи господин Кирил Петков, са тръгнали през главата на държавата да харчат средства. Това са нашите пари, това са вашите пари. 1 млн. лева консултантски разходи са направени извън нашия контрол. Съответно аз нямах абсолютно никаква друга полезна позиция и ход, освен да им дам вече червен картон и оттук нататък ще преценим на база на информацията, с която разполагаме, дали да сезираме прокуратура, АДФИ и т.н.“.

Така министърът на иновациите и растежа Александър Пулев коментира в Русе освобождаването на двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, предаде БНТ. На 30 ноември в качеството си на принципал на ББР той освободи от постовете им Валентин Михов и Васил Щонов.

„Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки и съответно нямах никакъв друг избор. Дадох им първо един жълт картон, не се промени нищо оперативно и стигнахме до едно нелепо състояние, в което надзора успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което целеше аз да подпиша една сметка за 1 млн. лв. направени консултантски разходи по една емисия, която е обречена от самото начало. На собствена глава членовете наследените на Надзорния съвет тръгват да рефинансират 1 млрд. лв. от държавния капитал на държавната банка. Тя разполага с общ капитал млрд. и половина.

На своя глава, игнорирайки липсата на решение не от един, а от два ресорни министъра, те тръгват една група директори, с подкрепата на Надзорния съвет, да рефинансират капитала на държавната институция и в процеса си на работа те харчат 1 млн. лв. за консултантски услуги. Няма решение дадено от нито един от ресорните министри. Знаете, че се смениха доста принципали. Нито госпожа Везиева е дала такова решение. Нито господин Лорер е дал такова решение“, каза Пулев.

Той добави, че ББР от „катастрофирала институция“ ще заработи.

Министърът на иновациите и растежа направи в Русе мобилна приемна, на която бяха разяснени възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на Европейския съюз. В тази връзка той обеща служебното правителство да остави на предстоящия редовен кабинет наследство от 5 млрд. лв. общ ресурс по структурните програми и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, който по думите му вече е отворен и работи.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *