Проф. Чуков: Ердоган има проблеми с всички съседи, без България

Потокът мигранти е изкуствено иницииран от Турция. Южната ни съседка обаче няма проблеми с България. Това коментира експертът по международна сигурност проф. Боян Чуков.

„България в момента има едно голямо предимство. Политиката на Турция е нула проблеми със съседите се провали. Тя обаче има проблеми с всички съседи, а само с България не“, заяви той.

Пред бТВ той определи България като „интерфейс“ между ЕС и Турция. Чуков допуска, че на срещата днес с Ердоган Бойко Борисов ще представи и позицията на Европейския съюз.

Проф. Чуков отбеляза, че мигрантите, които са пуснати от Турция не са от сирийски произход. Той обясни, че има много иранци, което пък създава притеснения за коронавируса. Експертът подчерта, че Иран е една от засегнатите държави от коронавируса.

Бившият ни консул в Одрин Георги Димов пък коментира, че се очаква среща между Ердоган и руския президент Владимир Путин.

„На 5 март имаше насрочена среща в Истанбул между Германия, Франция, Турция и Русия. Сега се подразбира, че тя няма да се проведе, защото Путин категорично отказва да отиде там. Най-вероятно на 5 март Ердоган ще отиде в Русия“, обясни той.

Двамата коментатори обърнаха внимание и на разминаването в информацията какво точно се случва в Сирия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *