Проф. Христова: Когато Омикрон дойде, ще доведе до пета вълна в България

Хубавата новина е, че още нямаме доказани случаи на Омикрон. Усилията са ни да бъдат изследвани именно съмнителни проби. Всъщност ние търсим всякакви мутации, които могат да се наблюдават и изследваме съмнителни проби на пътували и завърнали се с приоритет. Това каза за бТВ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Въпросът не е дали, а кога ще дойде Омикрон и ако се разпространи, категорично ще доведе до пета вълна в България, съдейки по последните данни, които имаме. От ЮАР, където преди месец имаше по 300 случая на ден, сега са над 10 хиляди случая. Това е много много по-висока заразност или данните в Обединеното кралство, в които данните за положителни проби преди месец бяха 0,1 процента, а сега са вече поне 5%, допълни проф Христова.

Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта, който пък можеше доста повече от изходния вариант. На практика Омикрон много бързо стига до хората и много лесно се залавя за рецепторните места. Той ще дойде в България от чужбина и затова трябва да има строг граничен контрол на идващите от Африка и Обединеното кралство – насочено тестване, няколко дни карантина и излизане от нея с отрицателен писиар, заяви още проф. Ива Христова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *