Проф. Христова: В подножието на грипния пик сме

Проф. Христова: В подножието на грипния пик сме

РЗИ-ата решават кога да обявят грипна епидемия – става въпрос за комплексна оценка спрямо натиска върху здравната система. Плавно се повишава заболеваемостта, но сигурно. Средно за страната тя е 160 болни на 10 000, но над 320 е в Смолян и в София област.

Това коментира пред бТВ проф. Ива Христова.

В момента вече заседават комисиите във Варна, Бургас, Плевен – те са с 210 – 230 болни на 10 000 души население. Така че в близките дни очаквам да има още градове, които ще предприемат обявяване на епидемия и въвеждане на ограничителни мерки, посочи Христова.

Трудно човек може да се предпази от респираторен вирус, особено с тази честота на циркулация, която наблюдаваме в момента. Но все пак трябва да направим максимума – да проветряваме, обезателно някакъв филтър за болните деца да не ходят на училище и най-вече отговорността на родителите болното дете да не ходи на градина и училище, за да се възстанови бързо и да не разболява другите, посочи тя.

В момента сме в подножието на пика, който се очаква до седмица – две, или най-много три. Т.е. ако сега се ваксинираме, имунитета ще се изгради след като пика е отминал. Ковид бе изтласкан от грипната вълна, но той даде малък пик през ноември. В момента той поддържа ниски нива. По-вероятно е в момента да си болен от грип, отколкото от ковид, посочи тя.

В момента всяка трета – четвърта проба е за грип от група А, т.е. той доминира. Единични са случаите на грип тип Б. Т.е. отминаването на грипа е доста далеч, допълни проф. Христова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *