Проф. Рачев направи прогноза за летния сезон, която би зарадвала тези, които планират релакс на море

Проф. Рачев направи прогноза за летния сезон, която би зарадвала тези, които планират релакс на море

Кога ще е идеалното време за морска ваканция? След месеците на пандемия и изолация този най-дългоочакван отговор даде топ климатологът проф. Георги Рачев.

Чака ни дълго и хубаво лято. През юни ще има валежи и гръмотевици, но юли и август ще са отлични за море, каза проф. Рачев за БТВ.

Чака ни море. Смешно е да се сравнява нашето с гръцкото и турското. Нашето е уникално, тяхното също, каза професорът. Прогнозата му бе: нормално лято с повече валежи в западната част на България.

Нашият туристически сезон е по-силен след 24 май. Малко са чуждестранните туристи, а българите са напълнили хотелите в страната, но не по морето. Вече се наблюдават първите плажуващи по южното Черноморие.

Вчера отново имаше над 30 градуса в Южна Гърция, а в неделя в Крит са измерени температури от 37-38 градуса. Горещо е и по Егейското крайбрежие на Турция, каза проф. Георги Рачев.

“Този пренос, който донесе и пясък от Сахара се измества на изток и днес и утре ще ни очаква по-хладно време. Утре ще имаме доста по-смутно време, но това не означава, че ще се отвори небето, но ще има превалявания”, прогнозира още експертът.

“След това започва едно плавно повишаване на температурите до 13-14 май. Не, че няма да вали, но ще е на отделни места и слабо. Очертава се безвалежно време. Чак към 15-16 май се очаква едно бурно време с повече валежи и гръмотевични бури. Реките са пълни, защото има силно снеготопене”, каза професорът, пише standartnews.com.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *