Проф. Рачев: Връхлитат ни циклоните Данел и Бенедикт

Циклонът, който предизвика големите снеговалежи в Москва, вече го няма. Останали са само Данел и Бенедикт и новият циклон от Средиземноморието. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

По думите му от събота до сряда започва динамично време с поредица от няколко средиземноморски смущения.

„Циклоните ще минават северно от България и при нас ще бъде повече дъжд според европейските модели. Американските обаче обещават сняг, и то сериозно количество. Според тях за празника на студентите ще има здрава снежна покривка.

Ако се погледне детайлната карта, натрупали са се доста фронтчета – топли студени, и всичко това се движи към България, следователно при нас ще бъде повече дъжд и по-малко като количество сняг, докато американците ни вещаят снежна покривка, особено на 8 декември“, посочи проф. Рачев, като уточни, че за декември има разнобой между отделните големи метеорологични сайтове и модели.

По думате му американският модел е по-твърд с повече сняг: „Европейците сме по-меки в това отношение“.

„От 4 до 8 декември времето ще е динамично, след това от 9 до 15 ще има доста стабилно антициклонално време без съществени валежи и ще е сравнително топло“, каза проф. Рачев.

„Повечето модели се ориентират към по-мекия вариант, горе в планината ще се образува снежна покривка. Петък срещу събота снегът ще бъде много по-малко от този във вторник.

Следва дъжд, дъжд и сняг, сменящо се време. Който пътува с кола, ще закъснее 15 минути или половин час. Да се внимава с черния лед, който не се вижда. На 7-ми в Източна България могат да видят и сняг, което ще ги зарадва, но то ще бъде за не повече от един ден, добави Рачев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *