Проф. Момеков: Скоро ще стане ясно дали Омикрон пробива ваксините, но очакваме да пазят

Председателят на Българското дружество по фармация проф. Георги Момеков заяви, че ваксините носят много предимства и се модифицират бързо.

Големите играчи в информационните иРНК създават нови ваксини, за да покрият „новият ни приятел“ Омикрон и не съдържат патоген, обясни проф. Момеков пред БНТ.

Според него не трябва да се афишира, че нещо се прави от Бил Гейтс, защото веднага ще се наострят ушите за чипиране.

Скоро ще стане ясно дали Омикрон пробива ваксините, но дори да има страшно много мутации, въпреки всичко очакваме ваксината да дава протекция. Процентите ще намалеят, но се надяваме, че ваксините ще работят и при този вариант, изтъкна проф. Момеков. Тепърва ще се види дали новият вариант ще е по-лек или по-заразен.

Може да се очаква в намаляване на ефективността, но никой не може да даде отговор на този етап с колко процента ще спадне ефективността на ваксините. По думите му в България се използват доста антибиотици, но ние не сме шампиони по това.

Изплашените хора искат да пият нещо, което да ги предпази, но не е добре се пие постоянно антибиотик, предупреди проф. Момеков. За всичко, което разполагаме има механизми за резистентност, посочи той.

Проф. Георги Момеков не вижда драма на някои човек, на който му е сложена векторна ваксина, бустерната доза да бъде с иРНК ваксина. Омикронът беше нещо неизбежно, защото скоростта, с която се правят ваксинации по света, не може да бъде по-бърза от скоростта, с която ще възникват варианти, подчерта той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *