Проф. Минеков ще оправя бакиите на Просто Наско

Проф. Минеков ще оправя бакиите на Просто Наско

Известният скулптор проф. Велислав Минеков се връща начело на Министерство на културата в четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев. Това ще бъде трети служебен мандат за художника и преподавател в Националната худoжествена академия.

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях”. С тези думи през декември 2021 г. проф. Велислав Минеков се обърна към своя наследник Атанас Атанасов, пожелавайки му успех на новия пост начело в Министерството на културата. Проф. Минеков подчерта, че задачите във висшата културна институция са много, затова и ако бъде потърсен от новия министър, винаги е готов да му даде съвет.

Осем месеца по-късно Минеков ще трябва да продължи оттам, където самият той бе спрял заради идването на нов министър. Младият политик от „Продължаваме промяната“, който сам се представи като Просто Наско, обаче не направи никакви съществени реформи във ведомството. Това, с което младото актьорче стана известно бе инфантилни клипчета от служебния му кабинет. Атанасов упорито се криеше от медиите и за 8-месечното си управление даде две пресконференции. Оказа се, че той е напълно незапознат с огромните проблеми на културния сектор и е напълно некомпетентен да бъде министър на културата.

През последните месеци проф. Минеков остро атакува Просто Наско заради некадърността му, публикувайки саркастични постове във фейсук.

„Надявам се днес да чуем, че сред избраните с достойнство и професионализъм, министър на културата ще бъде отново Атанас Атанасов. Неговият принос към националната култура и културно наследство ние никога няма да забравим“, това написа в профила си във Фейсбук Велислав Минеков по времето, когато се очакваше „Продължаваме промяната“ да предложат ново правителство.

„Позволявам си да твърдя, че министър с подобни качества, образование и умения ще остави тъждествен спомен сред творците и създателите. Ние го заслужаваме, въпреки нашето вековно мълчание“, продължи иронично професорът.

Той даде да се разбере, че е разочарован от правителството на Кирил Петков.

„Корупцията празнува победа. Щетите от едно неоправдано самочувствие ще платим с лихвите. Рецептата „с малко, но завинаги“ е доказан в миналото гарантиран провал. Повярвах, надявах се, очаквах, бях обзет от неоправдана радост. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди. Никой, никога не пожела съвет или мнение. Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети. Отчаянието е лош съветник. „И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона“. Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава“, написа Велислав Минеков на 28 юли, три дни преди Радев да обяви официално, че творецът отново поема Министерство на културата.

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.

Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Вицепремиерът по управлението на евросредствата в новия служебен кабинет на Румен Радев Атанас Пеканов коментира връщането си на „Дондуков“ 1 с амбицията да изпълни Плана за възстановяване и устойчивост, за да гарантира идването на милиардите, договорени от България, от ЕК.

„Приятели, приех поканата на президента Румен Радев отново да заема отговорната позиция на вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет. Макар сложните задачи, които стоят пред страната ни, да изискват работещо Народно събрание, политическата криза доведе до нови предсрочни парламентарни избори. В следващите няколко месеца държавата ще бъде управлявана от служебно правителство и благодаря на държавния глава за доверието.

Встъпвам с ясна представа за трудностите, пред които ще бъдем изправени. Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции.

Усилията ми в идните месеци ще бъдат насочени към изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, както и европейските теми като цяло“, написа той.

И намекна, че се надявал новият кабинет да работи по-сплотено и успешно, явно, за разлика от досегашния.

Росица Велкова поема служебно финансовото министерство. Тя е родена през 1972 г. в София. Придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство.

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите (МФ) и притежава професионален опит в МФ от 28 години. От 2001 г. до 2017 е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време „Държавна агенция за осигурителен надзор“.

През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.

В периода ноември 2017 – април 2021 г. е заместник-министър на финансите, от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ и от декември 2021 г. до момента е заместник-министър на финансите.

Иван Шишков ще е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е роден на 14 септември 1963г. в София. Завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 във ВИАС София.

Арх. Шишков е работил като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992г.-2000г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, от 2002г. до 2008г. – главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008г. до 2021г. е бил главен архитект на Район „Триадица“ – СО.

От 1996г. до 2006г. e член на Общински експертен съвет по устройство на територията.

От 2007г. до 2015г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към днешна дата работи като архитект.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.